De Antwerpse AB, een terugblik naar de jaren ’70

Iedereen kent de Ancienne Belgique, of AB, in Brussel. Maar wist je dat het eigenlijk een familiezaak was met 4 panden? Eén in Luik, Gent, Brussel en ook in Antwerpen. In 2009 maakten Stany Crets en Peter Van den Begin een reeks over dit uniek variététheater in het hartje van de stad. Want wie in Antwerpen woont is er waarschijnlijk, zonder dat ie het zelf besefte, al verschillende keren voorbij gelopen. Ik ging er vandaag foto’s trekken, want ja, je kan er nog steeds binnen. Helaas wel niet meer om concerten te bekijken.

Een stukje geschiedenis

De vier panden van de AB waren in handen van de Luikse familie Mathonnet. De familie had ervaring in de uitbating van zalen en opende eind jaren 30 de zaal Oud België in Brussel, Antwerpen, Gent en Luik. In Brussel en Luik kregen ze de franse naam Ancienne Belgique en in de Antwerpse en Gentse volksmond werd die naam overgenomen. De naam Oud België was ontleend aan de gereconstrueerde oude wijk op de wereldtentoonstelling van Antwerpen in 1930.

In de jaren ’40 werd Arthur Mathonnet directeur van de Antwerpse vestiging. Naast theaterdirecteur was deze laatste ook impresario van enkele grote artiesten. Zo komt het dat o.a. Josephine Baker, Louis Armstrong, Gilbert Bécaud, Edith Piaf… optraden in Mathonets theaters.

In de jaren ’60 begon de televisie opmars te maken, waardoor internationale gasten wegbleven. Plaatselijke artiesten verblijden het publiek waaronder Yvonne Verbeeck en Gaston Berghmans. Die laatste maakte in die tijd al grappen en grollen voor het ganse gezin. Berghmans had een sidekick, Wim Van den Begin, vader van Vlaams acteur Peter. Toen die uiteindelijk moest kiezen tussen variété of de bloemenwinkel die hij met zijn vrouw uitbaatte, koos hij voor de bloemenwinkel. Wim vertrok en werd vervangen door Leo Martin. Het legendarische duo ‘Gaston en Leo’ vindt zijn roots dus in de AB in Antwerpen.

In 1978 deed de Ancienne Belgique zijn deuren dicht als revuetheater. De concurrentie met de televisie werd te groot en officieel moest het de deuren sluiten door een tekort aan brandbeveiliging. Het einde van een tijdperk. Ook de zalen in Gent en Luik moesten sluiten.

Een nieuwe bestemming

Het gebouw waar de Ancienne Belgique gevestigd was, staat op de Kipdorpvest waar de huidige kledingketen America Today is gevestigd. Het overleefde ook nog een bestaan als discotheek en een dakbrand in 2010, waardoor het pand heel wat schade te verduren kreeg. Het werd deels gerestaureerd, maar tot op de dag van vandaag, is nog steeds de, vooral waterschade, te zien aan de lijsten van de schilderijen en de mooie gaanderijen.

Het interieur is beschermd,waardoor het, buiten een laagje verf, identiek is gebleven aan hoe het in 1978 is gesloten. De voorgevel is nog identiek en werd gespaard bij de brand. Hier werden in 2008 ook buitenopnames gemaakt voor de reeks van Crets en Van den Begin. De ganse kledingwinkel verhuizen en de AB in ere herstellen zoals die was in de jaren 70, zou de productie miljoenen hebben gekost. Daarom werden enkel de buitenopnames op de Kipdorpvest gemaakt en verhuisde de ganse cast voor de binnenopnames naar de Gentse Vooruit.

Geniet van de foto’s. Je kan zelf elke dag het pand gaan bezoeken als de winkel open is. Je mag foto’s trekken zoveel je wil, maar niet van de kledingcollectie, enkel van de architectuur. Voor wie graag de reeks Oud België herbekijkt, sinds twee weken wordt de zesdelige reek heruitgezonden op Eén en ze is volledig te bekijken op YouTube. Klik daarvoor hier.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s